Ne güzelmiş o eski bayramlar - Malatya / Fethiye


Açıklama: Ne güzelmiş o eski bayramlar - Malatya / Fethiye
Kategori: Aktüel
Eklenme Tarihi: 15 Ekim 2013
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 13:00
Site: Fethiye'nin Dünyaya Açılan Penceresi
URL: http://www.aliseydi-sevim.com/yazar.asp?yaziID=1354


“Ne güzelmiş o eski bayramlar

Malatya Fethiye

Şehrin hamamları sabaha kadar açık olurmuş; bir de şekercileri. Temizlik, bayrama tertemiz ve kokulanmış olarak girmek bayramın ilk şartı ise şeker sözlerle, şeker sofralarla, şeker tadında ruhlarla tatlı yiyip tatlı konuşma da ikinci şartı imiş.

(...)Sevgilinin fermanına, dertlinin dermanına koşulur, borçlunun borcu, suçlunun suçu bağışlanırmış. Ayak takımından eşrafa, zenginden dilenciye en mütevazı çatılardan kaşanelere kadar ihtiyar genç, kadın erkek herkes bir bayram ruhuyla harman olur, bayramı ağız tadı diye sofralara koyup lezzet bulurmuş. En gariban insanın bile bayramlık bir urbası bulunur, bu urbayı bayramın ruhu gibi giyinir ve artık zamanın bayram olduğu bilinciyle oturur, yürür, konuşur, yaşarmış.

        (...) Ne güzelmiş o eski bayramlar!..

    Bayram namazından sonra kabristana gidilip önce atalar ve dedelerin ruhlarıyla bayramlaşılır, belki derinden derine Yasinler ve Fatihalar ile zaman aşılır, selvilerin hazin hışırtıları altında titreşen yanık sadalar ile evlere ulaşılırmış. Evde bir telaş, bir telaş… Ailenin en kıdemli evinde kahvaltı yapılacak ve ailenin bütün fertleri burada birbiriyle buluşacak. Küskünler barışmaya, çocuklar bahşiş kapıp yarışmaya gelmişlerdir mutlaka. Az sonra bekçi baba ve tulumbacı takımına mendiller sunulacak, amir-memur ziyaretleri için uygun hediyyeler bulunacak. Şimdi olmadığı gibi…”


Yukarıdaki yazı, İskender Pala'nın makalesinden alınmıştır. Ustaya saygı... 


"çocuklar bahşiş kapıp yarışmaya gelmişlerdir mutlaka." İbaresi bize bir anımızı hatırlattı... Rahmetli Veli Baba sağ, burada ve bir bayram. Bizim çocuklar, yanına da komşu çocukları alıp: "Veli Baba bize para, harçlık verir" düşüncesi ile onunla bayramlaşmaya gitmişler... Çocukların acelesi var, daha gezecek, şeker ve para toplayacak çok yerleri var. Başka çocuklara sırayı kaptırma niyetinde değiller.


Fakat Veli babanınsa "zamane çocuklarını sınayacak ve onları hidayete yöneltecek bitmez tükenmez hikmetli sözleri var." Sohbetin bir aşamasında Veli baba çocuklara: "Çaldıran Savaşı ne zaman yapıldı ve bunun bizim, yani aleviler için önemi nedir?" diye sorunca. Çocuklar bir birlerine bakıp gülümsüyorlar, Veli baba anlatıyor onlar gülüyor; fakat Veli baba hala kondura kondura anlatmaya devam ediyor.


Bende çocuklara "niye güldünüz?" diye sordum eve geldiklerinde. Çocuklar "Veli baba Çaldıran Şavaşı, derken beş yüz yıl öncesinden söze girdi, bu güne gelene kadar gün, bayram değil ömür biter, baba." dediler.


Mezarlık çekimlerimizin akşamki kısmı yalnızca hısım akraba kabirlerini ziyaret, gündüz çekileni ise talep doğrultusunda yapılmıştır. Yarin yeni resimler çektiğimizi de yukarıdaki albüme ilave edeceğiz.


Bu bayram da diğer bayramlarda olduğu gibi, Köln'den Özden GÜNEŞ ile Erzurum Hınıslı Erol arkadaşımız, bizim hesaba isimlerini kendilerinin belirlediği kişiler ödenmek üzere kurban parası gönderdiler. Bizde parayı kendilerinin belirlediği dört kişiye ikiyüzeli tl, olmak üzere toplam bin tl olarak dağıttık. Dört ailenin bu bayramda sevinmesine vesile olan arkadaşlarımıza teşekkür eder, kurban ve hayırlarının kabul ve makbul olmasını dileriz Tanrıdan.